Hasło i 2FA
Zmiana hasła i uwierzytelnianie dwuskładnikowe
Zmiana hasła
- Otwórz Konto i znajdź kartę "Hasło".
- Wprowadź aktualne hasło, a następnie nowe i jego potwierdzenie. Wymagania dotyczące hasła są podświetlane podczas pisania.
- Kliknij "Zmień hasło".
Po zmianie hasła zostanie wysłany e-mail z linkiem do anulowania: jeśli to nie Ty zmieniłeś hasło, kliknij link, a zmiana zostanie cofnięta. Zalecamy zmianę hasła co trzy miesiące i nieużywanie go na innych stronach.
Uwierzytelnianie dwuskładnikowe (2FA)
Przy włączonym 2FA każde logowanie wymaga oprócz hasła jednorazowego 6-cyfrowego kodu. Bez tego atakującemu wystarczy samo hasło.
- W karcie "Uwierzytelnianie dwuskładnikowe" kliknij "Włącz".
- Zeskanuj kod QR aplikacją uwierzytelniającą (Google Authenticator, 1Password itp.).
- Wprowadź 6-cyfrowy kod z aplikacji, aby potwierdzić.
- Zapisz kody zapasowe — pozwolą Ci się zalogować w razie utraty dostępu do aplikacji.
- Przy logowaniu możesz wprowadzić kod z aplikacji, użyć kodu zapasowego lub otrzymać kod w Telegram (jeśli bot jest powiązany).
- Wyłączenie 2FA odbywa się w dwóch krokach: najpierw hasło, potem ważny kod.
- Masz 3 próby, aby je wyłączyć: błędne hasło i błędny kod liczone są razem. Po trzecim błędzie wyłączanie jest tymczasowo zablokowane i trzeba ponownie poprosić o kod.
Przechowuj kody zapasowe w bezpiecznym miejscu. Każdy kod można wykorzystać tylko raz.
Aktywne sesje
Karta "Aktywne sesje" na stronie Konto pokazuje urządzenia, na których konto jest otwarte. Nagłówek karty ma licznik "Urządzenia: N".
- Każdy wiersz pokazuje urządzenie (przeglądarkę i jej typ), adres IP oraz miasto i dostawcę, jeśli są znane.
- "Zalogowano" — kiedy sesja została utworzona; "Aktywność" — kiedy ostatnio korzystała z serwisu.
- Sesja, z której czytasz tę stronę, jest oznaczona jako "Bieżąca".
- Przycisk "Zakończ" w wierszu odłącza jedno urządzenie; "Zakończ wszystkie inne sesje" w nagłówku odłącza wszystkie urządzenia oprócz bieżącego (przycisk pojawia się tylko wtedy, gdy istnieje co najmniej jedna inna sesja).
- Obie czynności wymagają potwierdzenia — w oknie "Zakończyć tę sesję?" lub "Zakończyć wszystkie inne sesje?".
- Ponowne zalogowanie z odłączonego urządzenia będzie wymagało hasła.
Jeśli zakończysz sesję bieżącą, zostaniesz wylogowany z konta na tym urządzeniu — okno potwierdzenia również o tym ostrzega.